Deciziile intelepte necesita schimbare de mentalitate.

 

Am o intrebare pentru tine…

Cand este momentul potrivit sa facem ceva?

Ceva poate insemna orice, in functie de circumstante! De exemplu: schimbarea atitudinii, a unui anumit tipar de comportament, acceptarea unei provocari, luarea unei decizii prompte, renuntarea la anumite beneficii, rezolvarea unor probleme, asumarea riscurilor sau vinovatiei, etc.

Sunt momente in viata noastra, indiferent ca vorbim de planul personal sau profesional, cand ne merge bine sau foarte bine. Singurul gand in acele momente este acela animat de speranta ca lucrurile vor merge bine la nesfarsit. Dar din pacate, nu este asa!!!

Ne mintim si ne lasam purtati de acest gand placut si nu anticipam situatii nefavorabile noua. Din acest motiv nu luam nici o initiativa, ci asteptam sa se intample „ceva” care sa ne perturbe bunastarea, linistea si confortul! Cand acel „ceva” se intampla, ne simtim motivati sa luam atitudine.

In plus, in situatiile problematice, atentia noastra este concentrata asupra problemei si nu asupra solutiilor pe care le avem la dispozitie pentru rezolvarea problemelor. Consumam resurse si energie cu lucrurile nepotrivite.

Oare chiar este necesar sa ne confruntam cu anumite situatii problematice care sa ne motiveze sa facem anumite schimbari, sa testam noi lucruri, sa ne bucuram de noi experiente? Sau ar trebui ca atitudinea noastra sa fie in permanenta una proactiva, sa avem o gandire strategica care sa ne proiecteze in viitor si sa anticipeze orice situatii nefavorabile pe care sa le evitam sau sa luam masuri in timp util pentru a le depasi cu usurinta!?

Probabil poti raspunde imediat la intrebarea mea, din experienta proprie…
Momentul potrivit pentru ceva, orice… este momentul prezent, ACUM!

Acesta introducere are rolul de a ilustra cum o decizie inteleapta la momentul potrivit poate genera schimbari majore in evolutia unei companii. In exemplul de mai jos aceasta decizie are nevoie si de o schimbare de mentalitate frecvent intalnita in randul managerilor. (Nu voi dezvalui cifrele exacte, dar cele mentionate isi pastreaza relevanta in ceea ce vreau sa demonstrez.)

Intr-una din intalnirile de prezentare a serviciilor mele cu un director de companie primul lucru care am fost intrebat a fost daca pot sa fac ceva sa cresc cererea pe piata pentru produsele comercializate de compania respectiva.

Intreabarea mi s-a parut normala in contextul economic actual, respectiv in domeniul in care activa compania – constructii.

Dupa o cercetare ulterioara am aflat ca in urma cu ceva timp, datorita conditiilor nefavorabile din piata, directorul a luat decizia de a reorganiza activitatea si restructura compania. O decizie corecta si fireasca pe care majoritatea managerilor o adopta in momentele in care intampina dificultati in activitatea companiei.

Restrang activitatea, reduc costrurile, disponibilizeaza din personal si spera sa depaseasca cu bine perioada dificila. La urma urmei, daca toata lumea procedeaza asa, atunci el de ce sa nu ar face la fel? Nu vreau sa fiu inteles gresit! E o decizie fireasca, dupa cum am mai spus, dar nu cea mai inteleapta in conditiile in care te raportezi doar la factorii externi… si nu iti asumi nici o parte din vina.

  • La momentul deciziei compania avea 2 linii de productie cu o capacitate de productie anuala de 500 tone produsul A şi de 800 de tone produsul B.
  • Piata locala de a produsului A este estimata la 1.000 tone, iar cea a produsului B la 4.500 tone.
  • Cota de piata a companiei pe produsul A este de 30% si de circa 9% la produsul B.
  • Decizia de reorganizare si restructurare a implicat si renuntarea la productia produsului B.

Astea fiind spune, sa revenim. In situatia de mai sus, in conditiile in care as detine 30% cota de piata produs A si 9% cota de piata produs B, pentru mine inseamna ca am suficienta piata de desfacere – asta ca sa nu mai adaug si piata de export.

Indiferent cat de grea ar fi fost perioada, in situatia de mai sus, exista clienti care cumpara. Punct.

  • Cine le vinde?
  • Ce ofera in plus pentru ai atrage?
  • Ce strategii de vanzari au? etc.

Inainte de a da vina pe contextul economic si pe problemele din piata, m-as intreba Cine vinde celor 70% din clientii pentru produsul A si celor 91% din clientii pentru produsul B. Astfel mi-as asuma o parte din vina si as incerca sa aflu care din factorii interni ma impiedica sa vand mai mult si sa imi cresc cota de piata. Ce alte actiuni ar trebui sa desfasor sa-mi cresc performantele si rezultatele?

E foarte interesant faptul ca:

  • in momentul in care vanzarile merg bine intr-o anumita perioada, cei direct implicati isi asuma aproape integral meritele pentru acest lucru si considera ca ceea ce au facut pentru a obtine acele rezultate a fost foarte bine. Nu prea iau in calcul factorii externi care au si ei contributia lor in succesul obtinut;
  • in momentul in care vanzarile nu se ridica la nivelul asteptarilor, cei direct implicati considera ca au facut tot ce le-a stat in putina sa atinga targetul, dar de vina sunt factorii externi. :)

Ar trebui avut in vedere urmatorul lucru:

Daca conditiile externe nu ne mai sunt favorabile si noi facem aceleasi lucruri pe care le faceam atunci cand erau in favoarea noastra, fara sa luam in calcul schimbarile, nu avem cum sa reusim sa obtinem nici macar aceleasi rezultate, nu zic – mai bune!

In concluzie, constientizeaza actiunile proprii in raport cu alti factori. Daca vrei sa obtii rezultate diferite nu te incapatana si nu mai fa aceleasi lucruri. Schimba, testeaza, implementeaza.

In cazul nostru, o constietizare a actiunilor proprii si o perspectiva diferita de evaluare din partea managerului, ar fi avut rezultate mult diferite.

Nu ar trebui sa copiem mot-a-mot si sa facem ce fac altii. Tacticile si strategiile lor s-ar putea sa nu functioneze la fel de bine si in cazul nostru. Ne putem inspira oricand din alte industrii, de la alte companii, dar inainte de a adopta orice tactica sau strategie ar trebui sa le adaptam la propriul business si sa le testam.

Fiecare este direct raspunzator pentru actiunile si deciziile sale. Iti doresc mult succes.

 
 

 

eBook Gratuit. Maximizează-ți Profitul Online

Află cum să-ți crești rata de conversie, să vinzi mai mult și mai profitabil în afacerea ta.

Descarca eBook

 
SOLICITA OFERTA